Her şeye “HAYIR” diyen çocuklar!

January 30, 2017 · · Comments Off on Her şeye “HAYIR” diyen çocuklar!

Her şeye “HAYIR” diyen çocuklar!

İlk yaşına girene kadar bebeğiniz kendisini sizin bir uzantınız olarak görür.  İlk yaşı tamamladıktan sonra özerkleşmeye başlar. 3 yaşa kadarki gelişimsel döneminde yeni dünyaya dair keşifler yapar ve kendini kabul ettirecek malzemeler arar. Bu süreçte minik kaşifin keşfetme ve bağımsızlığını ilan etme çabası ile sizin sınırlarınızın çatışması ufak çaplı krizlere başlangıç oluşturur. Çocuğunuz bu dönemde sağlıklı ve normal gelişimin bir parçası olan inatlaşmaları yaşar. Hayır Dönemi, Negativizm Dönemi ya da Terrible Two (Korkunç İki) olarak da bilinen bu dönemin özelliği olan inatlaşmalar, özellikle 2li yaşlarda artış gösterir. Ebeveyn olarak çocuğunuzun “Hayır” tepkilerinin arttığı bu döneme dair krizleri azaltmak ve bu dönemi daha sağlıklı geçirmek için şunları yapmaya dikkat edin:

  • Ebeveyn olarak “Hayır”ı ne kadar sıklıkla kullandığınızı gözden geçirin.
  • Model olmanın öğrenmede en etkili yol olduğunu unutmayın, kendi kullandığınız “hayır” larınızı azaltın.
  • Hayır kelimesinin anlamını karşılayan “başka seçeneğimiz yok” “üzülmeni anlıyorum hadi bir de bunu deneyelim” gibi tepkilerin çocuk tarafından daha kolay kabullendiğini unutmayın.
  • Evet/hayır cevabını alacağınız sorular yerine “önce arabalarını mı yoksa legolarını toplamak istersin?” “Şimdi mi yoksa kitabını okuduktan sonra mı uyumak istersin?” gibi ne yapması gerektiğini net ifade ettiğiniz sorular sormayı tercih edin.
  • Çocuğunuzun “evet” anlamını tanımlayan işbirlikçi tepkilerine “bunu duymak beni mutlu etti” “benimle işbirliği yaptığın için teşekkür ederim” gibi övgü içeren tepkiler verin.
  • Çocuğunuza koyduğunuz sınırın ve uyarının gerçekten gerekli olduğundan emin olun.
  • Koyduğunuz sınırların ondaki keşif ve merak duygusunu baltalamamasına dikkat edin.
  • Her konuda ondan ne beklediğiniz konusunda vereceğiniz net ve istikrarlı bilgilere ihtiyacı olduğunu unutmayın.
  • Çocuğunuzla çatışmadan krizi akıllıca yönetin, güvenlik endişesi oluşturmayan ve gerçekten müdahale etmeniz gerekmediği durumlarda keşiflerini yapmasına fırsat verin.

Kategoriler: Çocuk Psikolojisi

Seda TAN

Seda TAN

Psikolog Seda TAN, lisans eğitimine 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi'nin Psikoloji Bölümü'nde başlamıştır. Yüksek lisans eğitimini "Ergenlerde Stresle Başa Çıkma Yöntemleri''ni konu alan teziyle Gazi Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Aynı üniversitede “Üstün Zekalı Çocuklarda Bellek Eğitimi” konulu tez çalışmasıyla çocuk eğitimi alanında doktora eğitimini sürdürmektedir. 2004’ten bu yana Vakıf ve Üniversite Hastanelerinde çocuk ve ergenlerle çalışmış, Psikiyatri Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak görev almış, Tıp Fakültesi başta olmak üzere Hemşirelik, Fizik Tedavi Rehabilitasyon ve Çocuk Gelişimi Bölümlerinde dersler vermiş olan Tan’ın Ulusal ve Uluslararası hakemli dergilerde çok sayıda bilimsel çalışmaları, kongrelerde bildirileri bulunmaktadır. Evli ve 2 çocuk annesidir.