Çocuğumun ağlama krizlerinde neler yapabilirim?

January 15, 2017 · · Comments Off on Çocuğumun ağlama krizlerinde neler yapabilirim?

Çocuğumun ağlama krizlerinde neler yapabilirim?

Çocuğunuzun tüm gelişim dönemlerinde karşılaşabileceğiniz ağlama nöbetleri, 24-48 ay arasında artan bir ivme gösterebilir. Duygularını ifade etmeyi öğreneceği bir süreçten geçen bu yaş grubundaki her çocukla sağlıklı iletişim kurarak sorunun üstesinden gelmek mümkündür. Peki nasıl?

  • Bazen ağlayarak bazen agresif hareketlerle sabrınız zorlandığında, sizi zafere götüren ilk davranış çocuğunuza sakin kalabildiğinizi göstermektedir.
  • Ayaktaysanız oturun ve derin nefes alıp vererek beyninize oksijen gönderin. Bu uygulama sağlıklı ve kararlı hareket etmenizi kolaylaştıracaktır.
  • Kibar ve ağlamadan yapılan konuşmalarının duyulduğunu ve ağlamanın çözüm üretmediğini ona yaşatarak öğretin.
  • Üzüldüğü belli bir konuyla kriz başladıysa “seni anlıyorum üzüldün” deyin ama krize dönen ağlaması için ona “ağlama köşesi ya da ağlama sandalyesi” belirleyin.
  • Gerekli yönlendirmeleri yaptıktan sonra çocuğunuzla ilişkiyi kesip her ne yapıyorsanız onunla meşgul olmaya devam edin. Bu aşamada en önemlisi sakinliğinizi koruyun.
  • Sağlıklı konuşabilmemiz için köşende ağla, konuşmaya hazır olunca gel deyin.
  • Bütün konuşmalarınızı çocuğunuzun seviyesine inerek ve göz teması kurarak yapın.
  • Çocuğunuzun ağlayarak elde edeceği kazançlara kararlı bir şekilde nokta koyun.
  • Verdiğiniz kararları evde ya da dışarıda her ortamda kararlı bir şekilde uygulayın.
  • Agresif ve tepinerek ağlama durumunda, kendisini aynada görmesini sağlayabiliyorsanız aynalı ortamda bulundurun ya da kriz anını videoya çekin. Sakinleştiği anda izleyeceği bu kareler, çocuğun kendisine ve davranışlarına yönelik farkındalığını arttırmaktadır.

Kategoriler: Çocuk Psikolojisi

Seda TAN

Seda TAN

Psikolog Seda TAN, lisans eğitimine 2000 yılında Hacettepe Üniversitesi'nin Psikoloji Bölümü'nde başlamıştır. Yüksek lisans eğitimini "Ergenlerde Stresle Başa Çıkma Yöntemleri''ni konu alan teziyle Gazi Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Aynı üniversitede “Üstün Zekalı Çocuklarda Bellek Eğitimi” konulu tez çalışmasıyla çocuk eğitimi alanında doktora eğitimini sürdürmektedir. 2004’ten bu yana Vakıf ve Üniversite Hastanelerinde çocuk ve ergenlerle çalışmış, Psikiyatri Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak görev almış, Tıp Fakültesi başta olmak üzere Hemşirelik, Fizik Tedavi Rehabilitasyon ve Çocuk Gelişimi Bölümlerinde dersler vermiş olan Tan’ın Ulusal ve Uluslararası hakemli dergilerde çok sayıda bilimsel çalışmaları, kongrelerde bildirileri bulunmaktadır. Evli ve 2 çocuk annesidir.